viernes, 17 de octubre de 2008

ROUSSEAU I EL CONCEPTE DE SOBIRANIA


En el pensament de Rousseau apareix reiteradament la idea de Naturalesa. En ella l'home és lliure i bo ("bé per naturalesa"). Però la societat ho corromp i esclavitza. En la societat primitiva el salvatge (el bon salvatge) és feliç i lliure, però amb la civilització sorgeix la propietat privada i llavors apareixen les desigualtats i la pèrdua de llibertat.

En la seua obra "El contracte social", va sostenir que la sobirania ( el poder polític) resideix en el poble i d'ell emanen tots els drets individuals i els poders de l’Estat. Per a salvaguardar aqueixos drets els homes han de signar un contracte que establisca clarament les seues obligacions i drets individuals, destacant la llibertat i la igualtat. Es tracta del contracte social, necessàri per a la convivència i el respecte als drets individuals.
La concepció que té Rousseau de la sobirania (observeu l'esquema) s'enfronta amb la concepció del poder polític de dret diví que fonamentava la monarquia absoluta. Si la sobirania resideix al poble, i el poble és l'oritgen de tot el poder polític, estem davant del fonament bàsic de la democràcia.
n el pen

No hay comentarios: